Domowe chipsy z mikrofali

które zrobisz w 10 minut

4.5/5 - (Ocen: 8)
Składniki
  • 2 spore ziemniaki (ok. 200g)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki zetrzyj na plasterki na mandolinie/lub ręcznie
  2. Przełóż do miski i wypłukać w zimnej wodzie (możesz opłukać też pod bieżącą wodą)
  3. Plasterki przełóż na ściereczkę i odciśnij nadmiar wody ręcznikiem papierowym
  4. Talerz wyłóż papierem do pieczenia, spryskaj/wysmaruj oliwą
  5. Wyłóż plasterki ziemniaków (tak, by się nie stykały), z wierzchu spryskaj oliwą
  6. Wstaw do mikrofalówki na 4 minuty
  7. Po tym czasie przełóż plasterki na drugą stronę i ponownie wstaw do mikrofali na 3,5 minuty (do przyrumienienia i chrupkości)
  8. Przesyp do miseczki, dopraw solą i wymieszaj
Wskazówki

Czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od mocy mikrofali

Makro
  • E (energia): 264 kcal
  • B (białko): 3.8 g
  • T (tłuszcze): 10.2 g
  • W (węglowodany): 41 g
4.5/5 - (Ocen: 8)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.