Azjatycki makaron z warzywami i ciecierzycą

Pyszny, aromatyczny, lekko pikantny azjatycki makaron z chrupiącymi warzywami i ciecierzycą.

Zasmakuje fanom azjatyckiej kuchni!

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
  • makaron ryżowy/udon – 50g
  • pieczarki – 100g (5 sztuk)
  • marchew – 25g (pół marchewki)
  • papryka czerwona – 40g (1/3 papryki)
  • cebula – 30g (1/3 cebuli)
  • kapusta pekińska – 50g
  • ciecierzyca z zalewy – 80g (4 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
NA SOS:
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej
  • mielona papryka chilli – 1 szczypta
  • 3 tabletki słodzika
DO PODANIA:
  • szczypiorek
  • sezam
Sposób przygotowania
1. Obierz i pokrój w słupki marchew i paprykę, cebulę i pieczarki w ćwiartki, kapustę w grubą kostkę.
2. Ciecierzycę przepłukaj w wodzie, makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukaj zimną wodą.
3. Wymieszaj składniki sosu: keczup, sok z limonki, sos sojowy, miód, słodzik, przeciśnięte przez praskę czosnek z imbirem, chilli, mąkę ziemniaczaną i wodę.
4. Na oliwie podsmaż marchew z cebulą, dodaj paprykę i pieczarki. Smaż na dużym ogniu aż się przyrumienią, następnie dodaj ciecierzycę i kapustę.
5. Na patelnię dodaj  ugotowany wcześniej makaron i sos, duś do zgęstnienia sosu.
6. Podaj ze szczypiorkiem i sezamem.
Wskazówki
  • Zamiast ciecierzycy możesz użyć kurczaka/tofu.
  • Zamiast mielonej papryczki chilli fajnie sprawdzi się też sos sriracha 🙂
Makro
Z DODATKAMI:
  • E (energia): 547 kcal
  • B (białko): 17.6 g
  • T (tłuszcze): 11.2 g
  • W (węglowodany): 86.4 g
5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.