Azjatycki udon z kurczakiem

Miękki, sprężysty, idealnie otulony aromatycznym sosem – życie

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 2 paczki (400g) gotowego makaronu udon
  • 1 duża papryka
  • 2 marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy

    do zamarynowania kurczaka:

  • 2 łyżki sojowego
  • 2 ząbki czosnku

    Do sosu:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek keczupu
  • 150 ml wody
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • spory kawałek imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny

    + łyżka sezamu do dekoracji ✨

Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokrój w paski, marchew w słupki, paprykę w paski
  2. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnku (możesz odstawić na 30 min a najlepiej kilka godzin)
  3. Połącz składniki na sos
  4. Na oliwie podsmaż marchew z papryką, gdy się przyrumienią dodaj groszek cukrowy a po kilku minutach kurczaka
  5. Udon ugotuj ok. minutę (delikatnie zamieszaj, by oddzielić kawałki makaronu), odcedź i przelej lodowatą wodą
  6. Na patelnie dodaj makaron i wymieszany sos, gotuj chwilę do zgęstnienia
  7. Podaj z sezamem
Wskazówki

zamiast groszku cukrowego spoko będzie też brokuł

Makro

Całość to 4 porcje, z czego 1:

  • E (energia): 395 kcal
  • B (białko): 25.4 g
  • T (tłuszcze): 8.4 g
  • W (węglowodany): 53.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.