+ łyżka miękkiego masła i 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy
Polewa pistacjowa:
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji)
20 g pistacji – do dekoracji
Sposób przygotowania
W małym garnku podgrzej śmietankę wraz z pastą pistacjową, szczypta soli i wanilii. Podgrzewaj od 10 minut na małym ogniu. Dodaj masło, podgrzej jeszcze chwilę razem – do połączenia składników i odstaw do ostudzenia.
Jajka ubij wraz z cukrem na białą puszystą masę (ok. 10-15 minut).
Suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia) przesiej do miski. Dodaj posiekane drobno pistacje i wymieszaj całość.
Zmniejsz moc robota na minimum, do ubitych jajek dodawaj po łyżce suchych składników. A następnie dodaj ostudzoną masę pistacjową, wymieszaj na najmniejszych obrotach robota do połączenia składników.
Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp bułka tartą a następnie wlej ciasto.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (góra – dół) ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Polewa: w kąpieli wodnej podgrzej czekoladę wraz z śmietanką i pastą pistacjową.