Babka pistacjowa

Obiecuję, że takiej babki jeszcze nie jedliście 😎

Oceń ten wpis
Składniki

Babka:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 170 g  cukru/ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 100 g pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 230 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g pistacji
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii/ekstrakt waniliowy
  • + łyżka miękkiego masła i 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy

Polewa pistacjowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 20 g pistacji – do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. W małym garnku podgrzej śmietankę wraz z pastą pistacjową, szczypta soli i wanilii. Podgrzewaj od 10 minut na małym ogniu. Dodaj masło, podgrzej jeszcze chwilę razem – do połączenia składników i odstaw do ostudzenia.
  2. Jajka ubij wraz z cukrem na białą puszystą masę (ok. 10-15 minut).
  3. Suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia) przesiej do miski. Dodaj posiekane drobno pistacje i wymieszaj całość.
  4. Zmniejsz moc robota na minimum, do ubitych jajek dodawaj po łyżce suchych składników. A następnie dodaj ostudzoną masę pistacjową, wymieszaj na najmniejszych obrotach robota do połączenia składników.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp bułka tartą a następnie wlej ciasto.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (góra – dół) ok. 45 minut (do suchego patyczka).
  7. Polewa: w kąpieli wodnej podgrzej czekoladę wraz z śmietanką i pastą pistacjową.
  8. Polej babkę polewą, posyp posiekanymi pistacjami.
Wskazówki
Makro
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.