Bao z tartym tofu hoisin

Te bułeczki smakowały jak z całkiem niezłej azjatyckiej restauracji a zrobiłam je dosłownie w 25 minut z kilku składników 🫠

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki

Tofu:

  • tofu sweet chilli – 90 g
  • łyżkę sosu hoisin
  • pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • szczyptę chilli
  • łyżeczkę oleju sezamowego
  • 2 bułeczki bao/alternatywnie kluski na parę
  • pół łyżeczki orzeszków ziemnych
  • szczypiorek

    Sałatka:

  • 1 mały ogórek
  • pół marchewki
  • pół łyżeczki oleju sezamowego

    Sos siriracha majo:

  • pół łyżeczki wege majo
  • pół łyżeczki srirachy
  • pół łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i cukru
Sposób przygotowania
  1. Tofu zetrzyj na grubym oczku. Podsmaż na oleju sezamowym na średniej mocy kuchenki (7/10) do mocnego przyrumienienia i chrupkości.
  2. Sos sojowy wymieszaj z sosem hoisin i chilli, dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj.
  3. Ogórka wraz z marchewką pokrój w słupki, wymieszaj z olejem sezamowym.
  4. Bułeczki ugotuj na parze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem i srirachą, dopraw solą i szczyptą cukru.
  6. Bułeczkę wysmaruj sosem, dodaj tofu, warzywa, uprażone orzechy i posiekany szczypiorek.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 526 kcal
  • B (białko): 21.2 g
  • T (tłuszcze): 21 g
  • W (węglowodany): 61.4 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.