Bowl z azjatyckim tofu i pieczonymi warzywami

Pyszny, szybki i mega sycący bowl z tofu po azjatycku i pieczonymi warzywami. Obiad, który właściwie robi się sam. Mimo, że wege zasmakuje nawet mięsożercom

4.7/5 - (Ocen: 3)
Składniki
BOWL:
  • kasza bulgur/inna – 50g
  • pół kostki naturalnego tofu – 90g
  • brokuł – 100g
  • marchew – 100g
  • pieczarki – 4 sztuki
  • cukinia – 100g
  • garść jarużu/szpinaku
  • łyżka mąki ziemniaczanej – 20g
  • łyżeczka oliwy
  • papryka słodka wędzona/chilli

MARYNOWANA KAUPSTA:

  • kapusta czerwona – 30g
  • ocet – 5g (1 łyżeczka)
  • słodzik – 1 tabletka
  • szczypta soli

SOS DO TOFU:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • miód pszczeli – 1 łyżeczka
  • woda – 1/4 szklanki
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie olej sezamowy i sok z limonki
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Marchew obierz, pokrój na paski, brokuł podziel na mniejsze różyczki, cukinię pokrój w półplasterki, pieczarki na ćwiartki.
3. Warzywa dopraw solą i wędzoną papryką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach (termoobied) do przyrumienienia.
4. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z octem i rozkruszonym słodzikiem, odstaw do lodówki.
5. Tofu pokrój w kostkę, odciśnij wodę, zapanieruj w mące ziemniaczanej i obsmaż na rumiano na oliwie.
6. Składniki sosu wymieszaj, dodaj na patelnię z przyrumienionym tofu i duś do zgęsnienia.
7. Kasze przełóż do miseczki, dodaj warzywa, tofu i kapustę.
Wskazówki
  • Na wierzch możesz dodać nieco sezamu.
  • Kapusta jest najsmaczniejsze, gdy zamarynuje się kilka godzin – zamiast niej możesz użyć gotowej kapusty czerwonej ze słoika (kupisz ją np. w Aldi/Lidlu).
Makro
  • E (energia): 522 kcal
  • B (białko): 23.1 g
  • T (tłuszcze): 11.2 g
  • W (węglowodany): 73.6 g
4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.