Budyniowa tarta z rabarbarem

Pyszna, chrupiąca tarta z kremem budyniowym i kwaskowatym rabarbarem.

Idealna do lawy na lato!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
NA CIASTO:
  • mąka pszenna 1850/owsiana – 75g
  • mąka pszenna – 75g
  • zimne masło – 100g
  • ksylitol – 50g (5 łyżek)
  • żółtko – 1 sztuka
NA MASĘ:
  • budyń o smaku białej czekolady/waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko 1,5% – 500ml (2 szklanki)
  • olejek (aromat) waniliowy – 2g (2 krople)
  • ksylitol – 30g (3 łyżki)
  • rabarbar – 3 łodygi
DO DEKORACJI:
  • listki mięty
  • cukier puder/zblendowany ksylitol
Sposób przygotowania
1. Mąkę, masło i ksylitol połącz na stolnicy za pomocą noża. Dodaj żółtko i zagnieć.
2. Ciasto owiń ściereczką bądź folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast cukru dodaj ksylitol i dodatkowo olejek waniliowy.
4. Z rabarbaru odkrój końcówki, pokrój go po skosie na słupki – raz w jedną, raz w drugą stronę.

5. Rabarbar przełóż do miseczki, zasyp łyżką ksylitolu i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0.5 cm i przełóż do formy. Odkrój brzegi i podziurkuj widelcem.
7. Zapiecz chwilę w 200 stopniach (termoobieg).
8. Na ciasto wyłóż budyń i ułóż rabarbar. Zapiecz do przyrumienienia.
9. Gotowe ciasto możesz udekorować listkami mięty i cukrem pudrem.

Wskazówki

Kruche ciasto powinno być zimne – nie męcz go ciepłymi rękami i pozwól odpocząć w lodówce – wtedy będzie jeszcze bardziej kruche 🙂

Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 241 kcal
  • B (białko): 5.1 g
  • T (tłuszcze): 13.0 g
  • W (węglowodany): 31.6 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.