Bu艂ki do Drwala

Idealne bu艂ki do Drwala nie istn…
a jednak 馃憖

5/5 - (Ocen: 1)
Sk艂adniki

Do zaczynu:

  • 160 g mleka
  • 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1 艂y偶k臋 cukru
  • 聽1 艂y偶k臋 m膮ki

Do ciasta:

  • 365 g m膮ki
  • 40 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 偶贸艂tko
  • 65 g mi臋kkiego mas艂a
  • szczypta soli

Na wierzch:

  • jajko + 2 艂y偶ki mleka
  • 2 plastry surowego, w臋dzonego boczku
  • 3 plasterki sera
Spos贸b przygotowania
  1. Do ciep艂ego mleka dodaj dro偶d偶e, 艂y偶k臋 cukru i m膮ki, odstaw na 10 minut
  2. M膮k臋, s贸l i cukier wymieszaj razem. Dodaj zaczyn, roztrzepane jajko z 偶贸艂tkiem i zagniataj ciasto
  3. Pod koniec wyrabiania dodaj mi臋kkie mas艂o i wyrabiaj jeszcze oko艂o 5 (ciasto ma by膰 g艂adkie, l艣ni膮ce)
  4. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na ok. 1,5h
  5. Odpowietrz ciasto (馃馃徎), podziel na 6 cz臋艣ci i uformuj kulki (w razie potrzeby podsyp m膮k膮)
  6. U艂贸偶 bu艂ki na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 40 minut do wyro艣ni臋cia
  7. W mi臋dzyczasie pokr贸j ok. 3 plasterki sera i 2 plasterki boczku w drobn膮 kostk臋, roztrzep jajo z 艂y偶k膮 mleka
  8. Wyro艣ni臋te bu艂ki wysmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, na wierzch dodaj kawa艂ki sera i bekonu
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (termoobieg) ok. 18-20 minut
Wskaz贸wki
  • Je艣li ciasto b臋dzie si臋 bardzo lepi艂o – dodaj do niego nieco wi臋cej m膮ki
  • Bu艂ki przechowuj w suchym miejscu, owini臋te w 艣ciereczk臋

 

Makro

czasami nie trzeba liczy膰 鉂わ笍

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.