Burger z chrupiącym tofu

Burger, dzięki któremu przekonasz się, że tofu nie musi być fu 🥲

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • bułkę – moja to wiejska z Lidla
  • 1/3 kostki tofu
  • łyżkę koncentratu pomidorowego/keczupu
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki wody
  • szczyptę czosnku granulowanego
  • szczyptę papryki wędzonej
  • 2 łyżki płatków kukurydzianychColesław:
  • ok. 60 g kapusty białej
  • pół marchewki
  • 1/3 małej cebulki
  • łyżka jogurtu
  • łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki octuSriracha mayo:
  • łyżka jogurtu
  • pół łyżeczki majonezu
  • pół łyżeczki srirachy
  • szczypta cukru i soli
Sposób przygotowania
  1. Tofu odsącz z zalewy, pokrój na plastry.
  2. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z sosem sojowym, wodą i przyprawami.
  3. Płatki kukurydziane rozgnieć na mniejsze kawałki, tofu panieruj – najpierw w marynacie, następnie w płatkach.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piecz tofu ok. 15 minut w 210 stopniach (do przyrumienienia).
  5.  Kapustę cienko poszatkuj, cebulę posiekaj w kostkę, marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj majonez, jogurt i ocet, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszaj.
  6. Bułkę przekrój na pół i stostuj od wewnętrznej strony. Przygotuj sos.
  7. Stostowaną bułkę wysmaruj sosem, dodaj colesława, plastry pomidora i upieczone tofu. Złóż burgera
Wskazówki

Tofu możesz zamarynować wcześniej i odstawić do lodówki – będzie miało jeszcze lepszy smak.

Makro

1 burger:

  • E (energia): 436 kcal
  • B (białko): 18.1 g
  • T (tłuszcze): 18.5 g
  • W (węglowodany): 46.3g

 

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.