Burger ze stekiem z dyni

To, co każdy uwielbia, w nieco innym, jesiennym wydaniu… a do tego sos mango chilli i pesto z pietruszki!
No bomba!

Jest tak pyszny jak wygląda!

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki
BURGER:
  • dynia – 120g (kawałek ok. 10x10cm)
  • bułka burgerowa – 1 sztuka
  • sałata – 10g (2 liście)
  • cebula czerwona – 20g (2 plastry)
  • pomidor – 40g (2 plastry)
  • pieczarki – 20g (2 małe)
  • ser cheddar – 20g (1 plaster)
SOS MANGO CHILLI:
  • dojrzałe mango -50g (1/4 sztuki)
  • papryczka chilli – 1/4 sztuki
  • miód – 6g (pół łyżeczki)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny – 3g (1 łyżeczka)
  • sól i pieprz do smaku
PESTO Z PIETRUSZKI:
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • natka pietruszki – 15g (1 garść)
  • orzechy włoskie – 2 sztuki
  • woda – 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Z dyni wykrój kawałek przypominający kwadrat, obierz ze skórki, oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
2. Tak przygotowaną dynię przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) do miękkości.
3. W tym czasie przygotuj sosy – wszystkie składniki zblenduj.
4. Patelnię skrop oliwą i usmaż na niej dynię wraz z pieczarkami. Dynia ma się przyrumienić i zrobić chrupiąca.
5. Stek z dyni przewróć na drugą stronę i połóż na niej ser.
6. Bułkę przekrój na pół i stostuj od wewnętrznej strony na patelni.
7. Dolną część bułki wysmaruj sosami, wyłóż składniki po kolei – sałata, pomidor, dynia, pieczarki, sosy, bułka.
Wskazówki
  • Stek z dyni będzie wyglądał najlepiej, jeśli przygotujesz go na patelni grillowej.
  • Gdy któryś z sosów będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody i zblenduj ponownie.
  • Z dynią dobrze komponuje się tymianek – możesz go dodać do pieczenia, wtedy odda swój aromat 🙂
Makro
  • E (energia): 610 kcal
  • B (białko): 18.6 g
  • T (tłuszcze): 27.4 g
  • W (węglowodany): 86.4 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.