Burrito con carne z indykiem

Pyszne, chrupiące i burrito z aromatycznymi  przyprawami i ciągnącą mozzarellą.

Zakochasz się w tym przepisie!

4.7/5 - (Ocen: 3)
Składniki
  • tortilla pełnoziarnista – 110g (2 sztuki)
  • ryż brązowy – 200g
  • mięso z piersi indyka – 400g
  • passata pomidorowa – 500ml
  • cebula – 150g (1 duża)
  • papryka czerwona – 230g (1 duża)
  • fasola czerwona, konserwowa – 170g (1 szklanka)
  • czosnek – 25g (5 ząbków)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • mozzarella light – 125g (1 kula)
  • kmin rzymski – 10g (2 łyżeczki)
  • oregano – 20g (4 łyżeczki)
  • papryczka/przyprawa chilli – 1/2 sztuki/pół łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Na dużej patelni na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaż przez 1 minutę.
2. Dodaj mięso i zrumień z każdej strony. Dodaj passatę, fasolę oraz paprykę. Duś ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Do sosu dodaj ugotowany i odcedzony ryż, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
4. Farsz zawiń w tortillę, dodaj startą mozzarellę i zapiecz na patelni/w opiekaczu.
Wskazówki
  • Do zeszklonej cebuli dodaj odrobinę cukru. Skarmelizuje się i nabierze głębszego smaku i aromatu 🙂
  • Najłatwiej zawinąć tortille wykładając farsz na środek, zwijając boki do środka i zawijając “do góry”.
  • By burrito się nie “otworzyło” zapiecz na zaczynając od strony, gdzie placek tortilli odstaje.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 442 kcal
  • B (białko): 31.2 g
  • T (tłuszcze): 9.7 g
  • W (węglowodany): 78.0 g
4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.