Carbonara ze szparagami

CARBONARA ZE SZPARAGAMI 馃尡

Kremowy sos, chrupi膮ce, 艣wie偶e szparagi i wyrazisty parmezan – zreszt膮 co ja b臋d臋 Wam pisa膰 – zr贸bcie se i zobaczcie jakie to jest dobre 馃珷

Oce艅 ten wpis
Sk艂adniki
  • 150 g szparag贸w
  • 70 g makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 2 艂y偶ki parmezanu
  • 1 z膮bek czosnku
  • 艂y偶eczk臋 oliwy
  • spor膮 szczypt臋 pieprzu
Spos贸b przygotowania
  1. Ze szparag贸w od艂am zdrewnia艂膮 ko艅c贸wk臋, pokr贸j na skos na 1-2 cm kawa艂ki. Czosnek posiekaj.
  2. Jajko wbij do miski, zetrzyj 1,5 艂y偶ki parmezanu, dodaj szczypt臋 soli i pieprzu, rozbe艂taj.
  3. Na oliwie, na du偶ej mocy palnika podsma偶 szparagi – dos艂ownie 1-2 minuty, dodaj czosnek i wy艂膮cz palnik.
  4. W mi臋dzyczasie ugotuj makaron. Odlej niewielk膮 ilo艣膰 wody z gotowania makaronu (ok. 1-2 艂y偶ki).
  5. Wod臋 wymieszaj z mas膮 jajeczn膮. Makaron odced藕 i dodaj na patelni臋.
  6. Poczekaj kilkana艣cie sekund a偶 makaron przestanie mocno parowa膰 (inaczej zrobi si臋 jajecznica), dodaj mas臋 jajeczn膮 i mieszaj energicznie do momentu a偶 powstanie g臋sty, kremowy sos.
  7. Podawaj ze startym parmezanem i grubomielonym pieprzem.
Wskaz贸wki

Poczekaj kilkana艣cie sekund a偶 makaron przestanie mocno parowa膰 przed dodanem jajka – inaczej zrobi si臋 jajecznica.

Makro
  • E (energia): 488 kcal
  • B (bia艂ko): 25.9 g
  • T (t艂uszcze): 17.6 g
  • W (w臋glowodany): 48.4 g

 

Oce艅 ten wpis

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.