Cebulowa z dodatkiem, którego się nie spodziewasz

Klasyczna, przepyszna, z dodatkiem whisky, która jeszcze bardziej podkręca smak tej zupy 😎

A jakby tego było mało to do niech chrupiące, czosnkowe grzanki, lecimy!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 9 sporych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżkę cukru/miodu
  • 2 kieliszki whisky
  • kilka gałązek/łyżeczkę tymianku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki sosu sojowego

    Na grzanki:

  • 2 bagiety francuskie lub kajzery jak inflacja wchodzi mocno
  • kulkę mozzarelli light
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczyptę tymianku
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  2. Podsmaż na maśle, gdy się zeszkli dodaj sól i cukier.
  3. Cebulę smaż do jakiś czas mieszając aż do mocnego przyrumienienia.
  4. Gdy cebula będzie rumiana zwiększ moc kuchenki i dodaj whisky, następnie posiekany czosnek, tymianek, sos sojowy, przyprawy, wodę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 20-30 minut.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Bagietkę pokrój na grzanki, masło wymieszaj ze szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wysmaruj kawałki bagietki.
  7. Dodaj startą mozzarellę i zapiecz do przyrumienienia (200 stopni, góra dół). Posyp tymiankiem.
  8. Zupę podaj z grzankami.
Wskazówki

Zupę w wersji premium możesz przygotować też na bulionie – nabierze wtedy jeszcze głębszego smaku i aromatu.

Makro

1 porcja:

  • E (energia): 299 kcal
  • B (białko): 13.5 g
  • T (tłuszcze): 7.1 g
  • W (węglowodany): 38.7 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.