Chałka z kruszonką z palonego masła

Miękka, gorąca chałka z chrupiącą lekko orzechową kruszonką z palonego masła a do tego masełko i szklanka kakao 🥹 Ślinka cieknie?

Oceń ten wpis
Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru (lub 15 g cukru i 45 g ksylitolu)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 18 g suchych drożdży
  • 250 g mleka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta wanilii
  • smarowanko: 1 żółtko + 3 łyżki mleka

    Na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
Sposób przygotowania
  1. Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże, cukier, jajko, żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier wanilinowy, szczyptę soli, wanilii oraz ciepłe mleko.
  2. Zacznij wyrabiać ciasto – wyrabiaj ok. 10 minut, dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5-10 minut aż ciasto będzie lśniące, miękkie i elastyczne.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (moje ciasto wyrasta w lekko podgrzanym i ostudzonym piekarniku – ma tam stałą, idealną temperaturę – bez przeciągów). W tym czasie przygotuj kruszonkę – masło podgrzej do momentu aż zacznie się rumienić, zdejmij z palnika, dodaj mąkę, cukier, wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj chwilę na blacie oprószonym mąką, podziel na 2 części, a każda z nich na 4 części.
  5. Każdy placek rozwałkuj dłońmi na wałek.
  6. Zapleć chałkę, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Żółtko rozbełtaj z mlekiem, wysmaruj chałki, posyp kruszonką.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół) ok. 30 minut.
Wskazówki

Na drugi dzień najlepiej smakuje odgrzana na suchej patelni

Makro
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.