Chilli sin carne z pieczonym tofu

Uwielbiam to danie – jest mega syte, pełne aromatów i dodatkowo szybkie.

Uwaga uzależnia!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
SOS:
  • passata pomidorowa – 1000ml
  • papryka czerwona – 230g (1 duża)
  • fasola czerwona, konserwowa – 170g (1 szklanka)
  • fasola biała, konserwowa – 170g (1 szklanka)
  • cebula – 105g (1 duża)
  • marchew – 90g (2 sztuki)
  • czosnek – 25g (5 ząbków)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • kakao gorzkie -10g (1 łyżka)
  • oregano – 20g (2 łyżki)
  • kmin rzymski – 15g (1.5 łyżki)
  • papryczka/przyprawa chilli – 3g (1/2 sztuki/pół łyżeczki)
  • papryka słodka wędzona – 10g (1 łyżka)
PIECZONE TOFU:
  • tofu wędzone – 360g (2 kostki)
  • papryka słodka wędzona – 10g (1 łyżka)
  • oregano – 10g (1 łyżka)
  • miód pszczeli – 12g (1 łyżeczka)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • sos sojowy – 40ml (4 łyżki)
DODATKI:
  • listki kolendry
  • guacamole (opcjonalnie)
  • ryż
Sposób przygotowania
1. Tofu rozgnieć w dłoniach na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy, miód, sos sojowy oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.
2. Piecz na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas mieszając. Tofu ma być rumiane i suche.
3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce – na grubych oczkach.
4. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulkę. Gdy się przyrumieni dodaj odrobinę soli, cukru oraz marchew z papryką. Warzywa duś na średnim ogniu aż zmiękną.
6. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy, chilli, kakao i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku.
7. Dodaj przepłukaną na sitku fasolę i zgotuj razem.
8. Podaj z ugotowanym ryżem i listkami kolendry.
Wskazówki
  • Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania zamarynowane tofu możesz usmażyć wraz z cebulą i papryką (nie będzie wtedy aż tak chrupiące, ale nadal bardzo smaczne) 🙂
  • Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody.
  • Tofu spokojnie możesz zamienić na mięso – np. mięso mielone z indyka bądź wołowinę.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 450 kcal
  • B (białko): 19.8 g
  • T (tłuszcze): 10.6 g
  • W (węglowodany): 78.5 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.