1. Tofu rozgnieć w dłoniach na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy, miód, sos sojowy oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.
2. Piecz na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas mieszając. Tofu ma być rumiane i suche.
3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce – na grubych oczkach.
4. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulkę. Gdy się przyrumieni dodaj odrobinę soli, cukru oraz marchew z papryką. Warzywa duś na średnim ogniu aż zmiękną.
6. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy, chilli, kakao i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku.
7. Dodaj przepłukaną na sitku fasolę i zgotuj razem.
8. Podaj z ugotowanym ryżem i listkami kolendry.