Chrupiące paprykowe chipsy z jarmużu

Mega chrupiące chipsy z jarmużu.

Idealna przekąska na redukcję!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • jarmuż – 3-4 spore garści
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • papryka słodka mielona – 5g (1 łyżeczka)
  • papryka chilli mielona – 2 g (1 szczypta)
  • czosnek – 10g (2 ząbki)/ 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • spora szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Z jarmużu wytnij zwłókniałe części i łodygi.
2. Dodaj przyprawy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Liście jarmużu natrzyj przyprawami.
4. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by listki nie nachodziły na siebie.
5. Piecz w 140 stopniach do chrupkości – ok. 10-15 minut
Wskazówki
  • Wybierz młody jarmuż, który ma jak najmniej zgrubiałych części
Makro
  • E (energia): 271 kcal
  • B (białko): 7.6 g
  • T (tłuszcze): 22.3 g
  • W (węglowodany): 16 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.