Chłodnik litewski

Mój ulubieniec. W lecie mogłabym jeść
go codziennie!

Nie polecam jeść w białej bluzce!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • botwinka z większymi buraczkami – 300g (1 duży pęczek)
  • ogórki gruntowe – 200g (4 małe)
  • rzodkiewki – 75g (5 sztuk)
  • buraczki gotowane/pieczone – 480g (4 sztuki)
  • kefir – 500ml
  • maślanka – 500 ml
  • jogurt naturalny – 300g
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • koper – pół pęczka
  • ocet – 30g (3 łyżki)
  • erytrytol – 20g (2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
DO PODANIA:
  • szczypiorek
  • jajo
Sposób przygotowania
1. Botwinkę pokrój na drobną kostkę (ok. 0,5 cm), liście posiekaj drobno, przełóż do małego garnka, dodaj 4 łyżki wody i gotuj kilka minut. Odstaw do ostudzenia.
2. Ogórki obierz i razem z rzodkiewką oraz buraczkami pokrój w drobną kostkę (ok.0,5 cm)
3. Koperek i szczypiorek posiekaj.
4. Wszystkie składniki wraz z bulionem z botwinki połącz, dodaj jogurt, maślankę i kefir. Dokładnie wymieszaj.
5. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, słodzikiem, solą i pieprzem.
6. Podaj z ugotowanym jajem i szczypiorkiem.
Wskazówki

Najlepiej smakuje mocno schłodzony, po kilku godzinach – gdy się przegryzie 🙂

Makro
1 PORCJA Z JAJEM:
  • E (energia): 237 kcal
  • B (białko): 17.9 g
  • T (tłuszcze): 8.9 g
  • W (węglowodany): 20.3 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.