Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Idealne ciasto na lato nie istn…

no dobra, chyba że to u Babci z rabarbarem i świeżymi truskawkami prosto z pola 🫠

łapcie przepis – ale taki na tortownicę, bo tu robiłam porcje dla całego wojska a u tak połowy już nie ma 🥲

Oceń ten wpis
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
  • 130 g cukru/kaylitolu
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  •  50 g rozpuszczonego masła
  • 300 g owoców
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

    Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 50 g cukru
  • 60g masła
Sposób przygotowania
  1. Kruszonka: masło podgrzej w małym garnku z cukrem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia i schłodź w lodówce.
  2.  Jaja ubij z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę (7-8 minut).
  3. Dodaj jogurt, rozpuszczone masło, zmiksuj razem a następnie dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników.
  4. Owoce pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
  5. Ciasto przełóż do blaszki, dodaj owoce i schłodzoną kruszonkę.
  6.  Piecz w 180 stopniach (góra – dół), ok. 45-50 minut.
Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Makro
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.