Curry z dyni i mango

Ciekawy, pikantny i aromatyczny przepis na sezonowe curry, a do tego chrupiące tofu i warzywa.

Pokochasz go, jeśli jesteś miłośnikiem ostrego jedzenia i dyni!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
CURRY:
  • puree z dyni – 420g (2 szklanki)
  • mango – 200g (1 sztuka)
  • papryka – 230g (1 duża)
  • brokuł – 250g (1/2 sztuki)
  • cebula – 150g (1 średnia)
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • mleko 1,5% – 250 ml (1 szklanka)
  • mleko kokosowe – 120 ml (pół szklanki)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • pasta curry – 30g (3 łyżki)
  • papryczka chilli/przyprawa chilli – 1/3 sztuki
CHRUPIĄCE TOFU:
  • tofu wędzone/naturalne – 180g (1 kostka)
  • oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • skrobia ziemniaczana – 50g (2 łyżki)
  • sos sojowy – 20g (2 łyżki)
  • miód pszczeli – 12g (1 łyżeczka)
DODATKI:
  • ryż basmati – 200g
  • liście kolendry
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj szczyptę soli.
2. Dodaj pokrojone w kostkę mango oraz czosnek. Duś chwilę razem do miękkości.
3. Dodaj curry, chilli, dynię oraz mleka. Duś na małym ogniu, zblenduj i dopraw do smaku.
4. Brokuł pokrój na małe różyczki, paprykę na paski. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmaż warzywa do przyrumienienia.
5. Warzywa zdejmij z patelni. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej.
6. Usmaż na oliwie do przyrumienienia a następnie na patelnie dodaj sos sojowy oraz miód, dokładnie wymieszaj
7. Curry podawaj z ugotowanym ryżem, warzywami oraz tofu.
Wskazówki

Do dekoracji świetnie się sprawdzą listki kolendry, która dodatkowo podkręci smak 🙂

Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 480 kcal
  • B (białko): 16.2 g
  • T (tłuszcze): 11.0 g
  • W (węglowodany): 85.5 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.