Kremowe curry z dyni z kurczakiem

Idealne na chłodne jesienne wieczory – cudownie rozgrzewa od środka 🥰

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • pół szklanki puree z dyni
  • 70g piersi z kurczaka
  • pół papryki
  • 100g cukinii
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • łyżeczka pasty curry
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki sosu rybnego
  • 2 tabletki słodzika/inne słodzidło
  • pół łyżki soku z limonki
  • świeża kolendra
    *opcjonalnie liście kaffiru
  • +ryż
Sposób przygotowania
  1. Pokrój cukinię w półplasterki, paprykę w paski, marchew w słupki.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj czosnek i szczyptę soli. Odstaw do zamarynowania.W garnku podsmaż warzywa.
  3. Gdy warzywa zmiękną dodaj kurczaka i podsmaż. Zdejmij z patelni.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i opcjonalnie liście kaffiru.
  5. Dodaj pół szklanki wody, puree z dyni, sos sojowy, rybny, słodzik i mleczko kokosowe. Do sosu możesz dodać ćwiartkę limonki.
  6. Gotuj razem kilka minut, wyjmij liście kaffiru, limonkę i zblenduj. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Dopraw do smaku.
  7. Do sosu dodaj podsmażone wcześniej warzywa z kurczakiem.
  8. Podaj z ryżem i listkami kolendry.
Wskazówki
  • Kurczaka zamarynuj wcześniej – nabierze głębszego smaku i aromatu
  • Przepis na puree z dyni znajdziesz na moim instagramie
Makro

1 porcja:

  • E (energia): 534 kcal
  • B (białko): 25.1 g
  • T (tłuszcze): 18.7 g
  • W (węglowodany): 60.6 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.