Czekoladowe batoniki ryżowe

Coś słodkiego, czekoladowego i chrupiącego – tylko 4 składniki a do tego zrobisz je w jakieś 10 minut (+ 30 minut na schłodzenie) ale umówmy się – w tym czasie zrobisz kawę 🌝

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki
  • 3 wafle ryżowe
  • 1.5 tabliczki czekolady (moja była gorzka z orzechami)
  • 1 łyżeczkę nutelli/masła orzechowego
  • 10 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
  1. Wafle rozgnieć na bardzo małe kawałki
  2. Czekoladę rozpuść w mikrofalówce/kąpieli wodnej, dodaj nutellę i posiekane orzechy
  3. Czekoladę wymieszaj z pokruszonymi waflami, masę przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć
  4. Wstaw do lodówki na 30 min (jeśli jesteś niecierpliwy zamrażarka na 10 minut też się sprawdzi 🌝)
  5. Pokrój na mniejsze kawałki
Wskazówki

Zamiast wafli ryżowych możesz użyć ryżu bądź innego zboża preparowanego.

Makro

1 batonik (z 8):

  • E (energia): 136 kcal
  • B (białko): 1.9 g
  • T (tłuszcze): 7.9 g
  • W (węglowodany): 14.5 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.