Czekoladowy mus z aquafaby

Puszysty, aksamitny i pełen smaku.
A do tego lekko kwasowe owoce.

Zakochasz się w nim!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
NA MUS:
  • aquafaba (woda ze słoika po ciecierzycy) – 200ml (3/4 szklanki)
  • czekolada gorzka – 150g
  • słodzik – 3 tabletki
  • sól – 1 szczypta
DO PODANIA:
  • maliny i borówki (u mnie mrożone)
Sposób przygotowania
1. Aquafabę przelej do małego garnka i gotuj do momentu, aż jej objętość zmniejszy się o 1/4. Ostudź i dobrze schłodź.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce wraz z rozkruszonym słodzikiem.
3. Schłodzoną aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodaj porcjami przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
5. Przełóż mus do pojemniczków i schłodź ok. godzinę w lodówce.
6. Podaj z owocami.
Wskazówki

Najlepiej smakuje dobrze schłodzony 🙂

Makro
Na porcję:
  • E (energia): 221 kcal
  • B (białko): 3.2 g
  • T (tłuszcze): 13.0 g
  • W (węglowodany): 24.7 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.