Czekoladowy omlet z polewą czekoladową

Puszysty, podwójnie czekoladowy omlet z polewą czekoladową i serkiem waniliowym.

Idealny na śniadanie!

3.6/5 - (Ocen: 13)
Składniki
  • jaja – 55g (2 sztuki)
  • mleko 1,5% – 75ml (6 łyżek)
  • mąka pszenna/orkiszowa – 48g (4 łyżki)
  • olejek (aromat) waniliowy -2g (2 krople)
  • słodzik – 3 tabletki
  • kakao – pół łyżki
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
NA MASĘ:
  • pół skyra
  • pół banana
NA POLEWĘ:
  • pół łyżki kakao
  • 1 tabletka słodzika
  • ok. 1,5 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
1. Oddziel białko od żółtka. Do jednej miski dodaj żółtko, mleko, pokruszony słodzik, kakao, mąkę i olejek waniliowy.
2. W drugiej misce ubij białko ze szczyptą soli.
3. Połącz obie masy delikatnie mieszając.
4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej masę. Przełóż na drugą stronę.
5. Skyr zblenduj z bananem na gładką masę.
6. Omlet posmaruj serkiem, złóż na pół.
7. Składniki polewy wymieszaj aż powstanie leista polewa. Polej omleta.
Wskazówki

Smaż na średnim ogniu – omlet ładniej urośnie i nie przypali się 🙂

Makro
BEZ DODATKÓW:
  • E (energia): 544 kcal
  • B (białko): 32 g
  • T (tłuszcze): 19.5 g
  • W (węglowodany): 58.8 g
3.6/5 - (Ocen: 13)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.