Domowa pizza parmeńska

Przepyszna domowa picka, w której się zakochasz!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
NA CIASTO:
  • mąka pszenna (najlepiej 00) – 185g
  • woda – 120ml
  • sól – 10g
  • oliwa – 1 łyżka
  • drożdże – 5g
DODATKOWO:
  • 70g pulpy pomidorowej
  • 65g mozzarelli light
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • starty parmezan
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuść w 120ml wody mieszając dłonią, dodaj 120g mąki i wymieszaj (powstanie papka).
2. Taką papkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2/3h.
3. Po tym czasie ciasto przełóż do misy miksera, dodaj resztę mąki, sól i oliwę, dokładnie wyrób.
4. Odstaw pod ściereczką na ok 20-30 minut.
5. Ciasto delikatnie podsyp mąką, rozpłaszcz na środku dłońmi i rozciągnij.
6. Dodaj passatę pomidorową, mozzarellę, szynkę.
7. Piecz na kamieniu/blaszce – instrukcję jak ja robię to na budżetowym kamieniu znajdziesz tu, w opisie.
8. Dodaj rukolę, przekrojone na pół pomidorki  starty parmezan.
Wskazówki

Najlepsza będzie mąka typu 00, taka picka najlepiej smakuje upieczona na kamieniu, z oliwą czosnkową 🙂

Makro

Tym się nie przejmujemy jedząc pizzę 🙂

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.