Domowa tortilla Bekon Deluxe

Chrrrupiący i soczysty kurczak,
a do tego pyszny sos miodowo musztardowy.
Dla wielu lepszy od oryginału!
Moi pacjenci też ją pokochali.

Klasyk w lepszym wydaniu!

5/5 - (Ocen: 4)
Składniki
KURCZAK PANIEROWANY:
  • mięso z uda kurczaka – 360g
  • mielona papryka słodka – 1 łyżka
  • czosnek – 10g (2 ząbki)
  • jajo – 55g (1 sztuka)
  • mleko 1,5% – 60ml (4 łyżki)
  • płatki kukurydziane – 20g (3/4 szklanki)
  • bułka tarta – 40g (4 łyżki)
  • oliwa z oliwek – 10g (2 łyżeczki)
  • sól i pieprz
DODATKI:
  • sałata – 6 liści
  • pomidor – 400g (2 duże)
  • boczek surowy, wędzony – 4 plastry
  • tortilla pszenna – 4 sztuki

SOS:

  • musztarda miodowa – 2 łyżeczki
  • majonez – 2 łyżeczki
  • miód pszczeli – 2 łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek
  • woda – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w grube paski, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę. Zamarynuj w lodówce.
2. Płatki kukurydziane rozdrobnij, wymieszaj z bułką tartą.
3. Jajo rozbełtaj z mlekiem, kawałki kurczaka panieruj – w jaju a potem w płatkach z bułką.
4. Blachę wysmaruj oliwą, wyłóż kawałki kurczaka i piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) do przyrumienienia – ok. 20 minut.
5. W międzyczasie przygotuj sos – majonez połącz z musztardą, miodem, wodą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do maku solą i pieprzem.
6. Na suchej patelni usmaż boczek z dwóch stron (do przyrumienienia i chrupkości), odłóż na ręcznik papierowy.
7. Tortillę wyłóż sałatą, dodaj plastry pomidora, stripsy i plaster chrupiącego boczku. Polej sosem.
8. Tortillę zawiń.
Wskazówki

Kurczak będzie smakował jeszcze lepiej jeśli zamarynujesz go kilka godzin w lodówce 🙂

Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 499 kcal
  • B (białko): 27 g
  • T (tłuszcze): 20 g
  • W (węglowodany): 54 g
5/5 - (Ocen: 4)

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.