Domowe kimchi

Pikantna i aromatyczna koreańska kiszonka. Pokochają ją Ci, którzy lubią pikantne i azjatyckie smaki.

Idealny dodatek do chińskich potraw, makaronów albo kanapek!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • kapusta pekińska – 700g (1 sztuka)
  • marchew – 90g (2 średnie)
  • czosnek – 20g (4 ząbki)
  • imbir – 10g (1 kawałek ok 2 cm)
  • szczypiorek – 30g (3 łyżki)
  • cukier – 30g (3 łyżki)
  • sól – 30g (3 łyżki)
  • sos sojowy – 40 ml (4 łyżki)
  • płatki/przyprawa chilli – 5g (1 łyżeczka)
  • papryka słodka mielona – 5g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania
1. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, marchew w cienkie paski. Przełóż do dużej miski.
2. Natrzyj solą, cukrem i wstaw do lodówki.
3. Po kilku godzinach kapusta puści wodę – przygnieć ją czymś ciężkim np. obciążonym talerzem i wstaw na noc do lodówki.
4. Następnego dnia dokładnie odcedź i odciśnij warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, szczypiorek i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszaj.
5. Kiedy całość będzie wymieszana przełóż do pojemnika, zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej ok. 2-3 dni. Po tym czasie kimchi przechowuj w lodówce.
Wskazówki
  • Im dłużej kimchi “leży” tym bardziej jest ukwaszone.
  • Kimchi to kiszonka, więc zawiera bakterie kwasu mlekowego. Świetnie wspomaga nasze jelita 🙂
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 35 kcal
  • B (białko): 1.6 g
  • T (tłuszcze): 0.3 g
  • W (węglowodany): 8.4 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.