Domowe lody malina gorgonzola

Słodka, kremowa śmietanka, wyrazista gorgonzola i kwaśne maliny – to połączenie brzmi kontrowersyjnie, ale uwierzcie – lody smakują genialnie 🫠

Biegnijcie po śmietankę, a nie będziecie żałować 🏃🏻‍♀️

Oceń ten wpis
Składniki
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • 200 g świeżych/mrożonych malin
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka ksylitolu/cukru
Sposób przygotowania
  1. Mleko zagęszczone zagotuj z ksylitolem do rozpuszczenia, dodaj gorgonzolę, gotuj chwilę razem, zblenduj i odstaw do ostudzenia.
  2. Maliny podgrzej aż puszczą sok, dodaj łyżkę ksylitolu a następnie skrobię wymieszaną z 2 łyżkami wody, gotuj do powstania gęstej malinowej frużeliny.
  3. Mocno schłodzoną śmietankę ubij do momentu aż będzie lśniąca i prawie sztywna, dodaj ostudzoną masę serową. Wymieszaj całość razem za pomocą szpatułki.
  4. Krem przełóż do szklanego/ceramicznego naczynia, na wierzch dodaj frużelinę malinową i delikatnie wymieszaj.
  5. Całość schłodź w zamrażarce ok. 3 godziny – wtedy lody są najbardziej kremowe (Po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce wstaw lody ok. 20 minut przed podaniem do lodówki, by miały bardziej kremową konsystencję).
  6. Podaj w wafelku.
Wskazówki

Po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce wstaw lody ok. 20 minut przed podaniem do lodówki, by miały bardziej kremową konsystencję

Makro

1 z 20 porcji:

  • E (energia): 184 kcal
  • B (białko): 3.6 g
  • T (tłuszcze):15.2 g
  • W (węglowodany): 8.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.