To taki Drwal, tylko w wersji premium 👀
Spróbuj i się przekonaj ❤️
5/5 - (Ocen: 2)
1 wielki burger
30 minut
Takiego burgera nie je się codziennie, więc warto nie myśleć wtedy o kaloriach ❤️
Składniki
Do burgera:
bułkę do Drwala (przepis w poprzedniej rolce)
mieloną wołowinę (u mnie 180g)
ser topiony – 4 plastry
boczek surowy, wędzony – 2 plastry
sałatę lodową
prażoną cebulkę
bułkę tartą
jajka (do panierowania)
mąkę
olej
Na sos:
łyżka majo
pół łyżki keczupu
pół łyżeczki musztardy miodowej
szczypta czosnku granulowanego
szczypta wędzonej słodkiej papryki
szczypta cukru
*opcjonalnie łyżeczka wody, jeśli sos wyjdzie za gęsty
Sposób przygotowania
Boczek usmaż na suchej patelni z dwóch stron, do przyrumienienia. Odłóż na ręcznik papierowy
Plastry sera połącz ze sobą, dociśnij, zapanieruj kolejno w – mące, roztrzepanym z odrobiną mleka jajku, bułce, ponownie jajku i bułce
Kotleta serowego usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do przyrumienienia, odłóż na ręcznik papierowy
Z mięsa uformuj kotlety (ma być w temp. pokojowej) i usmaż na patelni (polecam na tej po boczku) z dwóch stron – po ok. 3 min na stronę – w zależności jak duże masz kotlety
Mięso zdejmij z patelni, by odpoczęło 🛌, przygotuj sos
Bułkę przekrój na pół (możesz stostować od wewnątrz na suchej patelni)
Bułkę wysmaruj sosem, dodaj kotlet serowy, bekon, mięso, pokrojoną sałatę, prażoną cebulkę i górę bułki wysmarowaną sosem
Wskazówki
Od razu mówię – z tego przepisu wychodzi burger bydlak XD więc jeśli chcesz mniejszego – zmniejsz ilość sera i mięsa 💁🏻♀️
Jeżeli usmażyłeś kotlet serowy wcześniej możesz wstawić go do nagrzanego piekarnika, by ser był wciąż ciągnący
Makro
Takiego burgera nie je się codziennie, więc warto nie myśleć wtedy o kaloriach ❤️