Domowy burger Drwala

To taki Drwal, tylko w wersji premium 👀
Spróbuj i się przekonaj ❤️

5/5 - (Ocen: 2)
Składniki

Do burgera:

  • bułkę do Drwala (przepis w poprzedniej rolce)
  • mieloną wołowinę (u mnie 180g)
  • ser topiony – 4 plastry
  • boczek surowy, wędzony – 2 plastry
  • sałatę lodową
  • prażoną cebulkę
  • bułkę tartą
  • jajka (do panierowania)
  • mąkę
  • olej

Na sos:

  • łyżka majo
  • pół łyżki keczupu
  • pół łyżeczki musztardy miodowej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta cukru
    *opcjonalnie łyżeczka wody, jeśli sos wyjdzie za gęsty
Sposób przygotowania
  1. Boczek usmaż na suchej patelni z dwóch stron, do przyrumienienia. Odłóż na ręcznik papierowy
  2. Plastry sera połącz ze sobą, dociśnij, zapanieruj kolejno w – mące, roztrzepanym z odrobiną mleka jajku, bułce, ponownie jajku i bułce
  3. Kotleta serowego usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do przyrumienienia, odłóż na ręcznik papierowy
  4. Z mięsa uformuj kotlety (ma być w temp. pokojowej) i usmaż na patelni (polecam na tej po boczku) z dwóch stron – po ok. 3 min na stronę – w zależności jak duże masz kotlety
  5. Mięso zdejmij z patelni, by odpoczęło 🛌, przygotuj sos
  6. Bułkę przekrój na pół (możesz stostować od wewnątrz na suchej patelni)
  7. Bułkę wysmaruj sosem, dodaj kotlet serowy, bekon, mięso, pokrojoną sałatę, prażoną cebulkę i górę bułki wysmarowaną sosem
Wskazówki
  • Od razu mówię – z tego przepisu wychodzi burger bydlak XD więc jeśli chcesz mniejszego – zmniejsz ilość sera i mięsa 💁🏻‍♀️
  • Jeżeli usmażyłeś kotlet serowy wcześniej możesz wstawić go do nagrzanego piekarnika, by ser był wciąż ciągnący
Makro

Takiego burgera nie je się codziennie, więc warto nie myśleć wtedy o kaloriach ❤️

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.