Domowy kebab w bułce

Pyszny domowy kebab! Ma o połowę
(a może nawet i więcej) mniej kalorii niż klasyk, a w smaku jest przepyszny!

4.4/5 - (Ocen: 17)
Składniki
KEBAB:
  • 8 pit/tortilli
  • mięso z uda kurczaka, bez skóry – 1 kg
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 25g przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego/garam masala
  • ulubione warzywa

MARYNOWANA KAUPSTA:

  • kapusta czerwona – 300g
  • miód – 6g (pół łyżeczki)
  • ocet – 40g (4 łyżki)
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • słodzik/cukier – 6 tabletek
  • szczypta soli

SOS CZOSNKOWY:

  • 4 łyżki skyra
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
MIĘSO:
1. Mięso zamarynuj w jogurcie, przyprawach, soku z cytryny i przeciśniętym przez paskę czosnku. Odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc).

2. Zamarynowane mięso natnij na środku i nabij na owinięty folią aluminiową stojak na ręcznik papierowy, upiecz do przyrumienienia (220 stopni, 35 minut)/pokrój na mniejsze kawałki i usmaż.

KAPUSTA:

1. Kapustę poszatkuj drobno, składniki zalewy (ocet, miód, ziele angielskie, listek laurowy, sól i słodzik) podgrzej i wymieszaj z kapustą.
2. Odstaw do zamarynowania.
SOS CZOSNKOWY:
1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i odstaw do schłodzenia.KEBAB:
1. Pitę podpiecz na suchej patelni do przyrumienienia, przetnij na pół.
2. Pitę wysmaruj od środka sosem, dodaj kapustę, pokrojone mięso i warzywa.
3. Na wierzch dodaj trochę sosu i opcjonalnie polec sosem sriracha.

Wskazówki
  • Jeśli masz czas – odstaw mięso do zamarynowania – zamarynowane ma głębszy smak 🙂
  • Kapusta jest najsmaczniejsze, gdy zamarynuje się kilka godzin.
  • Jeśli lubisz sosy pikantne na wierzch dodaj nieco sosu sriracha.
Makro
1 KEBAB:
  • E (energia): 460 kcal
  • B (białko): 36.2 g
  • T (tłuszcze): 12.7 g
  • W (węglowodany): 45.8 g
4.4/5 - (Ocen: 17)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.