Domowy labneh waniliowy

Domowy, ultrakremowy serek waniliowy – genialny do świeżego mlecznego chlebka czy przyrumienionej chałki 🫠

A zrobicie go jedynie z kilku składników – mój w wersji na słodko, ale ze szczyptą soli i ziołami też smakuje genialnie 🤌🏻

Im dłużej przechowujecie go w lodówce na sitku tym gęstszy się staje – więc czas „ściekania” dostosujcie do swoich preferencji

Oceń ten wpis
Składniki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2/3 łyżeczki cukru/ksylitolu waniliowego
  • szczypta nasion wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
  1. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, ekstraktem i nasionami wanilii.
  2. Sitko połóż na misce – między sitkiem a dnem naczynia musi być trochę miejsca, by płyn podczas gęstnienia serka mógł ściekać.
  3. Sitko wyłóż podwójną warstwą gazy, dodaj serek, zawiń w „woreczek” i wstaw do lodówki.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 535 kcal
  • B (białko): 14 g
  • T (tłuszcze): 40 g
  • W (węglowodany): 27 g

 

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.