Domowy syrop pumpkin spice

Jeden garnek, kilka przypraw i stówa w kieszeni, czyli jak zrobić własny syrop pumpkin spice i codziennie pić dyniowe latte w domu za friko ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • 300 ml wody
  • 300 g puree z dyni (ja robiłam sama, ale możesz użyć takiego ze słoiczka dla bobasów 👀)
  • 200 g ksylitolu/cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 kardamon
  • 5/6 goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta wanilii lub ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
  1. Kardamon rozgnieć nożem, wszystkie składniki przełóż do małego garnka.
  2. Gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając – aż powstanie gęsty syrop.
  3. Syrop przelej przez sitko do słoika, ostudź.
Wskazówki

Gotowy syrop możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Makro

1 łyżeczka takiego syropu to maximum jesieniarskiego smaku i ok. 15 kcal 🫡

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.