Dorsz na frytkach z dyni, ziemniaka i marchewki

Filet z dorsza w lepszym niż klasyczne, piątkowe wydaniu.

A do tego chrrrrupiące fryty z warzyw!
Musisz tego spróbować!

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
RYBA:
  • filet z dorsza – 150g
  • mąka pszenna – 12g (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • cytryna – 20g (1/4 sztuki)
FRYTKI:
  • marchew – 90g (2 sztuki)
  • dynia – 80g
  • ziemniak – 130g (1 duży)
  • oliwa z oliwek – 5g (1 łyżeczka)
  • miód – 6g (pół łyżeczki)
  • tymianek/rozmaryn – 10g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania
1.  Marchew, dynię i ziemniaka dokładnie umyj i pokrój na mniej więcej tej samej wielkości paski.
2. Natrzyj łyżeczką oliwy, miodem, solą, pieprzem i ziołami.
3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (200 stopni, termoobieg) do przyrumienienia.
4. Rybę odsącz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i sokiem z cytryny.
5. Filet obtocz w mące i usmaż na oliwie do przyrumienienia.
6. Rybę podaj na frytkach z warzyw.
Wskazówki
  • Gdy chcesz, żeby frytki były bardziej chrupiące pod koniec pieczenia włącz opcję “grill”.
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia) : 420 kcal
  • B (białko): 32.4 g
  • T (tłuszcze): 12.0 g
  • W (węglowodany): 52.9 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.