Korzenna dyniowa owsianka

Przepyszna, korzenna owsianka dyniowa z polewą czekoladową.

Idealne śniadanie dla fanów pierników i czekolady!

4.2/5 - (Ocen: 5)
Składniki
DO OWSIANKI:
  • mleko 1,5% – 250ml (1 szklanka)
  • płatki owsiane – 50g (5 łyżek)
  • olejek (aromat) waniliowy -2g (2 krople)
  • słodzik – 2 tabletki
  • budyń czekoladowy – 12g (1 łyżka)
  • przyprawa korzenna – 10g (2 łyżeczki)
  • puree z dyni – 75g (3 łyżki)
SOS CZEKOLADOWY:
  • kakao – 5g (1 łyżeczka)
  • masło orzechowe – 8g (pół łyżeczki)
  • gorąca woda – 1 łyżka

DODATKOWO:

  • banan – 60g (pół banana)
Sposób przygotowania
1. Płatki wymieszaj z mlekiem, olejkiem waniliowym, słodzikiem, przyprawą korzenną i budyniem. Dodaj puree z dyni. Dokładnie wymieszaj.
2. Gotuj na średnim ogniu do zgęstnienia mieszając.
3. Masło orzechowe połącz z rozkruszoną tabletką słodzika, kakao i ok. łyżką gorącej wody. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
3. Owsiankę przełóż do miseczki, podaj z plastrami banana  sosem czekoladowym.
Wskazówki

Najlepiej smakuje na ciepło 🙂

Makro
BEZ DODATKÓW:
  • E (energia): 529 kcal
  • B (białko): 18.7 g
  • T (tłuszcze): 13.2 g
  • W (węglowodany): 88.1 g
4.2/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.