Focaccia z rozmarynem

Czy może być coś lepszego na weekend niż chrupiąca z wierzchu, miękka w środku foka z oliwą, rukolą, szynką parmeńską i 🥂? 🫠

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • 500 g mąki 00
  • 430 ml letniej wody
  • 2-3 g świeżych drożdży
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 15 ml oliwy (do ciasta)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • kilka gałązek rozmarynu, szczyptę soli
Sposób przygotowania
  1. Wodę wymieszaj z rozkruszonymi drożdżami i cukrem.
  2. Dodaj mąkę, sól i zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj oliwę.
  3. Ciasto wyrabiaj dobre 10/15 minut – gluten lubi długie wyrabianie .
  4. Wyrobione ciasto przełóż do miski natłuszczonej oliwą, odstaw na 15 minut (będzie się kleiło, ale nie dodawaj więcej mąki – to normalne).
  5. Po 15 minutach zwilż dłonie wodą i zacznij rozciągać ciasto – rozciągaj boki i zawijać je do środka – tak, by wzmocnić strukturę glutenu. Zwilżone dłonie sprawią, że ciasto będzie się mniej kleiło (TĄ CZYNNOŚĆ POWTÓRZ 3 RAZY – co 15 minut).
  6. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i dać się „złapać” jako całość w dłonie. Tak przygotowane ciasto polej oliwą, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Blaszkę wysmaruj sporą ilością oliwy i przełóż na nią ciasto, delikatnie rozciągnij, przykryj blaszką i odstaw na 2-2.5h.
  8. Natłuszczonymi dłońmi zrób „dziurki” za pomocą palców”, dodaj rozmaryn i oprósz solą.
  9. Piecz w 220 stopniach (góra-dół) ok. 20-22 minuty.
Wskazówki

Użyj dobrej jakości mąki typu 00.

Makro
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.