Czy może być coś lepszego na weekend niż chrupiąca z wierzchu, miękka w środku foka z oliwą, rukolą, szynką parmeńską i 🥂? 🫠
5/5 - (Ocen: 1)
1 blaszka
2.5 godziny
Składniki
500 g mąki 00
430 ml letniej wody
2-3 g świeżych drożdży
1.5 łyżeczki cukru
15 ml oliwy (do ciasta)
2 płaskie łyżeczki soli
kilka gałązek rozmarynu, szczyptę soli
Sposób przygotowania
Wodę wymieszaj z rozkruszonymi drożdżami i cukrem.
Dodaj mąkę, sól i zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj oliwę.
Ciasto wyrabiaj dobre 10/15 minut – gluten lubi długie wyrabianie .
Wyrobione ciasto przełóż do miski natłuszczonej oliwą, odstaw na 15 minut (będzie się kleiło, ale nie dodawaj więcej mąki – to normalne).
Po 15 minutach zwilż dłonie wodą i zacznij rozciągać ciasto – rozciągaj boki i zawijać je do środka – tak, by wzmocnić strukturę glutenu. Zwilżone dłonie sprawią, że ciasto będzie się mniej kleiło (TĄ CZYNNOŚĆ POWTÓRZ 3 RAZY – co 15 minut).
Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i dać się „złapać” jako całość w dłonie. Tak przygotowane ciasto polej oliwą, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Blaszkę wysmaruj sporą ilością oliwy i przełóż na nią ciasto, delikatnie rozciągnij, przykryj blaszką i odstaw na 2-2.5h.
Natłuszczonymi dłońmi zrób „dziurki” za pomocą palców”, dodaj rozmaryn i oprósz solą.
Piecz w 220 stopniach (góra-dół) ok. 20-22 minuty.