Giga mega spring roll

Gigantyczny spring roll, który idealnie sprawdzi się jako szybki obiad albo lunch. Z sosem orzechowym bajka!

Oceń ten wpis
Składniki
  • 4 arkuszy papieru ryżowego
  • pół kostki tofu (u mnie sweet chilli)
  • 30 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 marchewkę
  • pół papryki
  • 1 ogórka
  • 3 liście sałaty

    Sos orzechowy:

  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • szczypta mielonego imbiru i czosnku
  • szczypta chilli
  • ok. 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
  1. Warzywa pokrój – marchew i ogórka za pomocą obieraczki w cienkie paski, paprykę w słupki, makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą.
  2. Papier wyżowy namocz w wodzie i wyłóż na blat – tak, by arkusze stykały się ze sobą.
  3. Wyłóż dodatki – warzywa, makaron oraz plastry tofu (ja wcześniej podpiekłam je we frajerze).
  4. Zawiń brzegi a następnie ściśle zawiń dolną część tworząc wrapa. Przekrój na pół.
  5. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj niewielką ilość ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wskazówki
Makro

(bez sosu):

  • E (energia): 383 kcal
  • B (białko): 17 g
  • T (tłuszcze): 7.6 g
  • W (węglowodany): 58 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.