Gigantyczny spring roll, który idealnie sprawdzi się jako szybki obiad albo lunch. Z sosem orzechowym bajka!
Oceń ten wpis
1 porcja
10 minut
383 kcal
Składniki
4 arkuszy papieru ryżowego
pół kostki tofu (u mnie sweet chilli)
30 g cienkiego makaronu ryżowego
1 marchewkę
pół papryki
1 ogórka
3 liście sałaty
Sos orzechowy:
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
3/4 łyżeczki miodu
szczypta mielonego imbiru i czosnku
szczypta chilli
ok. 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
Warzywa pokrój – marchew i ogórka za pomocą obieraczki w cienkie paski, paprykę w słupki, makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą.
Papier wyżowy namocz w wodzie i wyłóż na blat – tak, by arkusze stykały się ze sobą.
Wyłóż dodatki – warzywa, makaron oraz plastry tofu (ja wcześniej podpiekłam je we frajerze).
Zawiń brzegi a następnie ściśle zawiń dolną część tworząc wrapa. Przekrój na pół.
Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj niewielką ilość ciepłej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.