Karmelizowana cebula, gorgonzola, gnocchi… a no i o czosnku bym zapomniała – czy można zrobić lepszy obiad w 20 minut? 🫠
Oceń ten wpis
1 porcja
20 minut
568 kcal
Składniki
gnocchi nadziewane serem gorgonzola (kupiłam w Biedrze)
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki oliwy
50 ml śmietanki 12%
30 g gorgonzoli/sera lazur
pół łyżeczki miodu
garść rukoli
łyżeczka parmezanu
sporo grubomielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Cebulkę posiekaj w półplasterki, czosnek posiekaj.
Na oliwie podsmaż cebulkę, gdy się zeszkli dodaj szczyptę soli a następnie miód. Smaż na średnim ogniu do momentu aż się skarmelizuje a następnie dodaj czosnek i podsmaż chwilę razem.
Na patelnię dodaj śmietankę oraz porwany ser i nieco wody z gotowania gnocchi, duś do powstania gęstego sosu.
Dodaj ugotowane wg. instrukcji na opakowaniu gnocchi i rukolę, wymieszaj az sos oblepi kluski.
Podawaj ze starym parmezanem i szczyptą mielonego pieprzu.