Gnocchi serowe z karmelizowaną cebulą

Karmelizowana cebula, gorgonzola, gnocchi… a no i o czosnku bym zapomniała – czy można zrobić lepszy obiad w 20 minut? 🫠

Oceń ten wpis
Składniki
  • gnocchi nadziewane serem gorgonzola (kupiłam w Biedrze)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki oliwy
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 30 g gorgonzoli/sera lazur
  • pół łyżeczki miodu
  • garść rukoli
  • łyżeczka parmezanu
  • sporo grubomielonego pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Cebulkę posiekaj w półplasterki, czosnek posiekaj.
  2. Na oliwie podsmaż cebulkę, gdy się zeszkli dodaj szczyptę soli a następnie miód. Smaż na średnim ogniu do momentu aż się skarmelizuje a następnie dodaj czosnek i podsmaż chwilę razem.
  3. Na patelnię dodaj śmietankę oraz porwany ser i nieco wody z gotowania gnocchi, duś do powstania gęstego sosu.
  4. Dodaj ugotowane wg. instrukcji na opakowaniu gnocchi i rukolę, wymieszaj az sos oblepi kluski.
  5. Podawaj ze starym parmezanem i szczyptą mielonego pieprzu.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 568 kcal
  • B (białko): 18.8 g
  • T (tłuszcze):26.3 g
  • W (węglowodany): 60.8 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.