Gofry dyniowe z karmelizowanymi śliwkami

GOFRY DYNIOWE 🎃
Jak już nawalicie sto kilo dyniowego puree i nie będziecie już mieli pomysłów co z nim zrobić to podrzucam przepis ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko 1,5% – 200 ml
  • puree z dyni – 100 g
  • mąka pszenna – 150 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 21 g (3 łyżeczki)
  • cukier waniliowy – 4 g (1 łyżeczka)
  • masło – 20 g
  • szczypta soli

    Kremowy twarożek:

  • serek capresi – 220 g
  • mleko – 70 ml
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • ksylitol – 1 łyżka

    Karmelizowane śliwki

  • śliwki – 500 g
  • masło – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kardamon – pół łyżeczki
  • miód – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

GOFRY:

  1. Mocno rozgrzej gofrownicę.
  2. Białko oddziel od żółtka. Żółtko wymieszaj z mlekiem, puree z dyni, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, rozpuszczonym masłem i szczyptą soli na gładką masę.
  3. Białko ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z pozostałą masą za pomocą szpatułki – tak, by pozostała puszysta.
  4. Gofrownicę przesmaruj niewielką ilością oleju – np. za pomocą pędzelka/ręcznika papierowego.
  5. Masę wylewaj partiami do spryskanej tłuszczem gofrownicy, piecz po ok. 5-6 minut do mocnego przyrumienienia.
  6. Upieczone gofry odkładaj na kratkę.
  7. Podaj z kremowym serkiem i śliwkami.

    KREMOWY TWAROŻEK:
    Serek capresi zblenduj z dodatkiem mleka, ekstraktu waniliowego i ksylitolu na gładki krem, przełóż do rękawa cukierniczego.

    KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
    Śliwki pokrój na pół, usuń pestki.
    Podduś na maśle, gdy się przyrumienią dodaj cynamon, kardamon oraz miód.
    Smaż chwilę razem aż do powstania śliwkowego soku.

Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 9 porcji):

  • E (energia): 193 kcal
  • B (białko): 6.4 g
  • T (tłuszcze): 6.9 g
  • W (węglowodany): 25.1 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.