Grecka pita w 10 minut

Idealna opcja na szybki awaryjny obiad, gdy poziom głodu wkroczył na dziwnie niebezpieczny level 🥲

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • pita – moje są z Lidla
  • 50 g fety
  • pół pomidora garść szpinaku/innego zielonego
  • kawałek czerwonej cebulki
  • łyżka oliwek
  • 1 mały ogórek
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Ogórka zetrzyj na grubych oczkach, przełóż do miski (w wersji premium możesz posolić, odsączyć i działać dalej, ale głód nie czeka, więc w wersji na szybko możesz pominąć ten krok)
  2. Do ogórka dodaj jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i niewielką szczyptę soli (nie przesadzajcie, bo feta już i tak jest słona fest)
  3. Pitę zwilż lekko wodą, podpiecz na suchej patelni z dwóch stron, natnij, by stworzyć kieszonkę
  4. Środek wysmaruj sosem, dodaj pokrojone warzywa i fetę. Na wierzch dodaj trochę sosu
Wskazówki

polecam się szarpnąć i kupić fetę lepszej jakości – lepiej tu fituje

Makro
  • E (energia): 400 kcal
  • B (białko): 18.4 g
  • T (tłuszcze): 14.3 g
  • W (węglowodany): 45.1 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.