Idealna opcja na szybki awaryjny obiad, gdy poziom głodu wkroczył na dziwnie niebezpieczny level 🥲
5/5 - (Ocen: 1)
1 pita
10 minut
400 kcal
Składniki
pita – moje są z Lidla
50 g fety
pół pomidora garść szpinaku/innego zielonego
kawałek czerwonej cebulki
łyżka oliwek
1 mały ogórek
50 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
pół łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Ogórka zetrzyj na grubych oczkach, przełóż do miski (w wersji premium możesz posolić, odsączyć i działać dalej, ale głód nie czeka, więc w wersji na szybko możesz pominąć ten krok)
Do ogórka dodaj jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i niewielką szczyptę soli (nie przesadzajcie, bo feta już i tak jest słona fest)
Pitę zwilż lekko wodą, podpiecz na suchej patelni z dwóch stron, natnij, by stworzyć kieszonkę
Środek wysmaruj sosem, dodaj pokrojone warzywa i fetę. Na wierzch dodaj trochę sosu
Wskazówki
polecam się szarpnąć i kupić fetę lepszej jakości – lepiej tu fituje