Hummus dyniowy z curry

Jesienny hummus z 3 dodatkami, które Cię zaskoczą ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka tahini
  • 1-2 łyżeczki pasty curry
  • 2 spore ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • spora szczypta soli
  • szczypta cukru
Sposób przygotowania
  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wydrąż nasiona, wyłóź na blaszkę z papierem do pieczenia i upiecz do miękkości (220 stopni, góra – dół) – ok. godzinę.
  2. Z ostudzonej dyni wydrąż miąższ, zblenduj na puree.
  3. Ciecierzycę przepłukaj na sitku, przełóż do kielicha blendera.
  4. Do ciecierzycy dodaj puree z dyni, tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej rzepakowy, pastę curry i przyprawy. Zblenduj na gładką pastę (w razie potrzeby dodaj trochę wody) i dopraw do smaku.
  5. Podawaj jako dodatek do kanapek, bowli czy dip do warzyw.
Wskazówki
Makro

1 łyżeczka:

  • E (energia): 43 kcal
  • B (białko): 1.9 g
  • T (tłuszcze): 1.2 g
  • W (węglowodany): 4.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.