Jagodzianki po prostu zajebiste

NAJ LE PSZE JAGODZIANY NA ŚWIECIE, SERIO! ✨

Pełne jagód, obsypane szaloną ilością kruszonki 🫣

5/5 - (Ocen: 3)
Składniki

Thangzong:

  • 120 ml wody
  • 25 g mąki
    ______________________________
    Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 40 g cukru + 50g ksylitolu (lub cukru)
  • 30 g świeżych drożdży/12 g suszonych
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczyptę soli
  • pół łyżeczki nasion z wanilii/ekstraktu
    ______________________________
    Wsad:
  • kilo jagód
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
    ______________________________
    Kruszonka:
  • 130 g mąki
  • 50 g cukru
  • 80 g zimnego masła
    ______________________________
    Smarowanie:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj thangzong: Mąkę połącz w barku wraz z wodą, zagotuj mieszając aż powstanie gęsty glut przypominający klej, ostudź*.
  2. Drożdże rozgnieć z 2 łyżkami cukru, dodaj ciepłe (ale nie wrzące mleko), 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut.
  3. Do zaczynu dodaj resztę składników (oprócz masła).
  4. Zacznij wyrabiać ciasto – w mikserze planetarnym ok. 15 minut – do momentu aż będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do dłoni.
  5. Dodaj masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
  6. Wyrobione ciasto zagnieć kilka razy w dłoniach i uformuj kulę.
  7. Kulę przełóż do misy, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5- 2h do wyrośnięcia. W
    międzyczasie przygotuj kruszonkę.
  8. KRUSZONKA: W misce wymieszaj wszystkie składniki do powstania grudek – im dłużej wyrabiasz tym większe grudki powstaną. Wstaw do lodówki.
  9. JAGODY: Jagody połącz z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie.
  10. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 równych części (po ok. 75-80 g) uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Placek umieść w małej miseczce.
  11. Do środka nałóż jagody – ok. 4 łyżki, sklejaj jak pieroga, zawiń brzegi do środka i uformuj bułeczkę.
  12. Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  13. Wierzch bułeczek wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką.
  14. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra dół) ok. 25-30 minut – do przyrumienienia.
Wskazówki
  • *Thangzong to coś, dzięki czemu na drugi dzień Twoje jagodziany będą nadal miękkie – jeśli jakaś jeszcze zostanie hehe –  możesz też pominąć ten składnik.
  • Ja lubię gdy moje ciasto wyrasta w piekarniku (wyłączonym) – bez dostępu do przeciągów – wtedy mam pewność, że nie opadnie.
  • Jeżeli chcesz zamiast świeżych jagód możesz użyć mrożonych – wtedy dodaj nieco więcej skrobi ziemniaczanej, by nie puściły soku. Nie rozmrażaj ich przed nadziewaniem bułeczek, bo puszczą sok.
  • Poradnik – jak swoją jagodziankę wypełnić kosmiczną ilością jagód znajdziesz tu.
Makro

1 JAGODZIANKA:

  • E (energia): 380 kcal
  • B (białko): 7.8 g
  • T (tłuszcze): 12.2 g
  • W (węglowodany): 57.6 g
5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.