80 g zimnego masła
______________________________
Smarowanie:
1 jajko
4 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Przygotuj thangzong: Mąkę połącz w barku wraz z wodą, zagotuj mieszając aż powstanie gęsty glut przypominający klej, ostudź*.
Drożdże rozgnieć z 2 łyżkami cukru, dodaj ciepłe (ale nie wrzące mleko), 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut.
Do zaczynu dodaj resztę składników (oprócz masła).
Zacznij wyrabiać ciasto – w mikserze planetarnym ok. 15 minut – do momentu aż będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do dłoni.
Dodaj masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
Wyrobione ciasto zagnieć kilka razy w dłoniach i uformuj kulę.
Kulę przełóż do misy, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5- 2h do wyrośnięcia. W
międzyczasie przygotuj kruszonkę.
KRUSZONKA: W misce wymieszaj wszystkie składniki do powstania grudek – im dłużej wyrabiasz tym większe grudki powstaną. Wstaw do lodówki.
JAGODY: Jagody połącz z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie.
Wyrośnięte ciasto podziel na 15 równych części (po ok. 75-80 g) uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Placek umieść w małej miseczce.
Do środka nałóż jagody – ok. 4 łyżki, sklejaj jak pieroga, zawiń brzegi do środka i uformuj bułeczkę.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra dół) ok. 25-30 minut – do przyrumienienia.
Wskazówki
*Thangzong to coś, dzięki czemu na drugi dzień Twoje jagodziany będą nadal miękkie – jeśli jakaś jeszcze zostanie hehe – możesz też pominąć ten składnik.
Ja lubię gdy moje ciasto wyrasta w piekarniku (wyłączonym) – bez dostępu do przeciągów – wtedy mam pewność, że nie opadnie.
Jeżeli chcesz zamiast świeżych jagód możesz użyć mrożonych – wtedy dodaj nieco więcej skrobi ziemniaczanej, by nie puściły soku. Nie rozmrażaj ich przed nadziewaniem bułeczek, bo puszczą sok.
Poradnik – jak swoją jagodziankę wypełnić kosmiczną ilością jagód znajdziesz tu.