Jagodzianki premium

Leć po jagody, bo sezon jest krótki 🏃🏻‍♀️

Z tego przepisu wyjdzie Ci 15 dużych jagodzianek ✨

Oceń ten wpis
Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 40 g cukru + 50g ksylitolu (lub cukru)
  • 12 g suszonych drożdży
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki nasion z wanilii/ekstraktu

    Wsad:

  • kilo jagód albo z kilo dwieście jak lubicie mocno napchane
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

    Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 70 g cukru
  • 80 g masła

Smarowanie:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Krem cytrynowy:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 125 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone
  • szczypta wanilii/pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
Sposób przygotowania
  1. Do misy miksera przełóż wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiaj ok. 10 minut, dodaj masło. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 h – aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotuj kruszonkę.
  3. KRUSZONKA: W małym garnku rozpuść masło wraz z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj do powstania grudek. Ostudź, wstaw do lodówki.
  4. JAGODY: Jagody połącz z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 równych części, uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Placek umieść w małej miseczce.
  6. Do środka nałóż jagody – ok. 4 łyżki, sklejaj jak pieroga, zawiń brzegi do środka i uformuj bułeczkę.
  7. Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wierzch bułeczek wysmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp kruszonką.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra – dół) ok. 25-30 minut – do przyrumienienia. Podawaj z kremem i skórka z cytryny.

 

Krem cytrynowy:

  1. Śmietankę podgrzej z wanilią do zagotowania, zalej połamaną na kostki czekoladę i zblenduj.
  2. Przelej do płaskiego pojemnika i lekko ostudź, przykryj folią spożywczą – tak, by dotykała powierzchni masy i wstaw do lodówki na min. 8 h – najlepiej na całą noc.
  3. Schłodzoną masę ubij z mascarpone, skórką i sokiem z cytryny do połączenia składników i zgęstnienia.
  4. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Wskazówki

Krem najlepiej zrobić poprzedniego dnia wieczorem

Makro
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.