No tylko spójrz na zdjęcie… chyba nie muszę już nic mówić
4.5/5 - (Ocen: 2)
12 porcji
2,5 h
318
Składniki
Na 12 dużych bułeczek potrzebujesz:
500g mąki
250 ciepłego mleka
30g cukru + 40g ksylitolu (lub cukru)
25g świeżych drożdży
2 żółtka
70g rozpuszczonego masła
szczyptę soli
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g borówek
łyżkę skrobi ziemniaczanej,
2 łyżki ksylitolu/cukru
Do kruszonki:
80g mąki
50g ksylitolu/cukru
40g masła
Sposób przygotowania
Drożdże rozgnieć z 2 łyżkami cukru, dodaj ciepłe (ale nie wrzące mleko), 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut
W misie miksera/misce umieść resztę mąki, ksylitolu/cukru, szczyptę soli
Po 15 minutach dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka (białka pozostaw) i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie się robiło zwarte dodaj rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i ekstrakt waniliowy. Wyrobione ciasto ma być sprężyste i nie kleić się za bardzo do dłoni-daj mu czas
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj kruszonkę i borówki
KRUSZONKA: W garnku rozpuść masło razem z ksylitolem/cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie. Powstałe grudki rozdrobnij łyżką
BORÓWKI: Borówki połącz z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz dłońmi i rozciągnij, by powstał placek
Na placek nałóż borówki – ok. 2/3 łyżki, sklejaj jak pieroga, zawiń brzegi do środka i uformuj bułeczkę
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
Wierzch bułeczek wysmaruj białkiem, posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) ok. 20-25 minut – do przyrumienienia
Wskazówki
Polecam przed ponownym podaniem odgrzać w piekarniku