Idealne borówczanki

No tylko spójrz na zdjęcie… chyba nie muszę już nic mówić

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki

Na 12 dużych bułeczek potrzebujesz:

  • 500g mąki
  • 250 ciepłego mleka
  • 30g cukru + 40g ksylitolu (lub cukru)
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 70g rozpuszczonego masła
  • szczyptę soli
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 400g borówek
  • łyżkę skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru

    Do kruszonki:

  • 80g mąki
  • 50g ksylitolu/cukru
  • 40g masła
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozgnieć z 2 łyżkami cukru, dodaj ciepłe (ale nie wrzące mleko), 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut
  2. W misie miksera/misce umieść resztę mąki, ksylitolu/cukru, szczyptę soli
  3. Po 15 minutach dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka (białka pozostaw) i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie się robiło zwarte dodaj rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i ekstrakt waniliowy. Wyrobione ciasto ma być sprężyste i nie kleić się za bardzo do dłoni-daj mu czas
  4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj kruszonkę i borówki
  5. KRUSZONKA: W garnku rozpuść masło razem z ksylitolem/cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie. Powstałe grudki rozdrobnij łyżką
  6. BORÓWKI: Borówki połącz z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz dłońmi i rozciągnij, by powstał placek
  8. Na placek nałóż borówki – ok. 2/3 łyżki, sklejaj jak pieroga, zawiń brzegi do środka i uformuj bułeczkę
  9. Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
  10. Wierzch bułeczek wysmaruj białkiem, posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) ok. 20-25 minut – do przyrumienienia
Wskazówki

Polecam przed ponownym podaniem odgrzać w piekarniku

Makro
  • E (energia): 318 kcal
  • B (białko): 7 g
  • T (tłuszcze): 9.5 g
  • W (węglowodany): 50.1 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.