Jednogarnkowe orzo w sosie serowym

JEDEN GARNEK
20 MINUT
SER
Brzmi git? 馃珷

5/5 - (Ocen: 1)
Sk艂adniki
  • 150 g makaronu orzo
  • kulk臋 mozzarelli light
  • spor膮 艂y偶k臋 parmezanu
  • 1 cebul臋
  • 100 ml 艣mietanki 12%
  • 3 z膮bki czosnku
  • 艂y偶k臋 oliwy
  • spor膮 gar艣膰 rukoli
  • 200 g pomidork贸w koktajlowych
  • 450 ml wody
  • 艂y偶eczk臋 bulionu ze s艂oiczka
  • bazylia i tymianek do dekoracji
Spos贸b przygotowania
  1. W gor膮cej wodzie rozpu艣膰 bulion. Pomidorki pokr贸j na p贸艂, mozzarell臋 w kostk臋.
  2. Na oliwie posiekan膮 w kostk臋 cebul臋, dopraw sol膮 i szczypt膮 cukru. Gdy si臋 przyrumieni dodaj czosnek i du艣 chwil臋 razem.
  3. Na patelni臋 dodaj makaron oraz bulion, wymieszaj. Gotuj na 艣rednim ogniu, pod przykryciem ok. 14 minut.
  4. Gdy makaron poch艂onie 3/4 wody i b臋dzie al dente na patelni臋 dodaj ser, 艣mietank臋, starty parmezan i spor膮 szczypt臋 pieprzu. Gotuj chwil臋 razem mieszaj膮c a偶 makaron b臋dzie ugotowany a sos kremowy.
  5. Dodaj rukol臋 i pomidorki, wymieszaj razem.
  6. Podaj z listkami bazylii i tymiankiem.
Wskaz贸wki
Makro
  • E (energia): 538 kcal
  • B (bia艂ko): 34.9 g
  • T (t艂uszcze): 14.2 g
  • W (w臋glowodany): 64.8 g
5/5 - (Ocen: 1)

Jedna odpowied藕

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.