Jednogarnkowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

MAKARON, KTÓRY ROBI SIĘ SAM
Czyli jednogarnkowy klasyk z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi ✨

Dobry na wszystko – na mały głód, na duży głód, na dobre i na złe 🫠

Podaję przepis na duży gar jak dla pułku wojska, bo mniej to nawet nie opyla się robić xd

4.5/5 - (Ocen: 2)
Składniki
  • 500 g makaronu
  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • 1200 ml wody
  • łyżka bulionu ze słoiczka
  • pół łyżki sosu sojowego
  • 30 g startego parmezanu
  • 150 g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w łyżce oleju z suszonych pomidorów, 2 ząbkach przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Cebulkę posiekaj w kostkę, pomidory odsącz z tłuszczu i pokrój w paski.
  2. Kurczaka obsmaż w dużym garnku z grubym dnem do przyrumienienia, zdejmij, dodaj łyżkę oleju i w tym samym garnku podsmaż cebulkę wraz z pomidorami do przyrumienienia.
  3. Dodaj szczyptę soli i niewielką szczyptę cukru. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze chwilę razem.
  4. Dodaj wodę wymieszaną z bulionem, suchy makaron, przykryj pokrywką u gotuj na średnim ogniu (6/7) ok. 10-11 minut – do momentu aż makaron pochłonie prawie cały płyn.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika by odparować wodę, dodaj śmietankę, sos sojowy, starty parmezan, kurczaka i gotuj jeszcze chwilę razem aż powstanie kremowy sos.
  6.  Dodaj szpinak i wymieszaj całość razem.
Wskazówki
Makro

Kalorie i makro (1 z 6 porcji):

  • E (energia): 547 kcal
  • B (białko): 35.3 g
  • T (tłuszcze): 11.9 g
  • W (węglowodany): 70.3 g

 

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.