Karmelizowana brukselka z żurawiną

Na 99% brukselka kojarzy Ci się z tym szarozielono zgniłym czymś na stołówce szkolnej – no błagam – jak można było ją tak spie🐥olić XD

Pokażę Wam jak tą mini kapustkę odczarować i co zrobić, by smakowała po prostu bosko ✨

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
  • ok. 600-700 g brukselki
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki masła
  • 15 g miodu
Sposób przygotowania
  1. Z brukselki zdejmij wierzchnie, brudne listki i ewentualnie odetnij twardszy „korzonek” (gdy będzie twardy).
  2. Pokrój na połówki, żurawinę przesiekaj.
  3. Na maśle podsmaż brukselkę do przyrumienienia (średni ogień – 7/10, ok. 10 minut), a następnie dodaj żurawinę i smaż jeszcze chwilę razem do mocnego przyrumienienia.
  4. Na patelnię dodaj miód, wymieszaj dokładnie – wszystko ma się mocno przyrumienić i skarmelizować, dopraw solą i pieprzem.
Wskazówki
Makro
  • E (energia): 750 kcal
  • B (białko): 28.5 g
  • T (tłuszcze): 16.5 g
  • W (węglowodany): 108.5 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.