Kaszotto zero waste

Czyli coś, dzięki czemu zużyjesz zalegające w lodówce warzywa i najesz się na kilka godzin!

Oceń ten wpis
Składniki
  • kasza gryczana – 50 g
  • jedna marchewka
  • 40g pora
  • 100g cukinii
  • kilka pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/5 papryczki chilli
  • pół kostki tofu (w mnie sweet chilli)
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka parmezanu
  • natka pietruszki
  • pół kostki rosołowej
Sposób przygotowania
1. Pora pokrój w plastry, cukinię w półplasterki, pieczarki na ćwiartki, marchew zetrzyj na grubych oczkach. Kostkę rosołową rozpuść w 400 ml wody.
2. Marchew z porem przesmaż na oliwie, gdy się przyrumienią dodaj cukinię, pieczarki a następnie cuchą kaszę. Upraż chwilę razem.
3. Dodawaj partiami bulion i duś do momentu aż kasza będzie al dente, co jakiś czas zamieszaj.
4. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę.
5. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
6. Podaj z posiekaną natka pietruszki i startym parmezanem.
Wskazówki

Możesz dodać swoje lubione warzywa 🙂

Makro
Na 1 porcję:
  • E (energia): 437 kcal
  • B (białko): 25.5 g
  • T (tłuszcze): 16.5 g
  • W (węglowodany): 41.7 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.