Kluski leniwe z jogurtem i gorącymi malinami

Smak dzieciństwa w lepszym wydaniu

Mięciutkie kluski leniwe z jogurtem i gorącymi, gęstymi malinami.

5/5 - (Ocen: 1)
Składniki
NA KLUSKI:
  • twaróg półtłusty – 250g (1 kostka)
  • mąka pszenna – 70g (6 łyżek)
  • 1 jajo
  • 5 tabletek słodzika
  • mała szczypta soli
  • masło – 5g (1 łyżeczka)
SOS  MALINOWY:
  • 100g mrożonych malin
  • kilka łyżek wody
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 tabletki słodzika
DODATKOWO:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania

1. Twaróg rozgnieć i wymieszaj z żółtkiem, słodzikiem, masłem, solą i mąką.
2. Białko (opcjonalnie) ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.
3. Połącz wszystkie składniki, stolnicę podsyp mąką i z ciasta uformuj wałek.
4. Nożem pokrój wałek na małe kopytka.
5. Kluseczki gotuj na średnim ogniu ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
6. Maliny zagotuj ze słodzikiem , wodą i skrobią do zgęstnienia.
7. Odcedzone kluseczki podawaj z jogurtem i gorącymi malinami.

Wskazówki
  • Najlepiej sprawdzi się twaróg mielony – bez grudek.
  • Kluseczki z ubitym białkiem są bardziej puszyste, ale możesz pominąć ten krok i dodać całe jajo do masy.
  • Najlepiej smakują przyrumienione na łyżeczce masła na patelni 🙂
Makro
NA PORCJĘ:
  • E (energia): 393 kcal
  • B (białko): 33.3 g
  • T (tłuszcze): 11.9 g
  • W (węglowodany): 36.0 g
5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.