Tak z 2 godziny szybciej a smak mega podobny – jak zamknięcie oczy i spróbujecie to przeniesiecie się wspomnieniami do babcinych, tradycyjnych knedli – no więc warto 🫨
Oceń ten wpis
2 porcje
20 minut
523 kcal
Składniki
CIASTO:
250 g twarogu chudego/półtłustego
110 g mąki (80g do ciasta, reszta do podsypania)
1 jajko
6 tabletek słodzika/inne słodzidło
szczyptę soli
szczyptę wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii
łyżeczkę masła
ŚLIWKI:
250, albo i więcej, bo kto Wam broni g śliwek
łyżeczka masła
łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
pół łyżeczki rozpuszczonego masła na wierzch
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce, wyłóż na posypany mąką blat.
Uformuj wałek i za pomocą noża podziel go na równe części.
Z ciasta uformuj kulki (dłonie możesz podsypać niewielką ilością mąki).
Gotuj ok. 2/3 minuty od wypłynięcia.
Śliwki pokrój na połówki i wyjmij pestki, podsmaż na maśle do przyrumienienia mieszając. Pod koniec dodaj cynamon.
Leniwe podaj na skyrze, ze śliwkami i rozpuszczonym masłem.