Knedle dla leniwych – w 20 minut

Tak z 2 godziny szybciej a smak mega podobny – jak zamknięcie oczy i spróbujecie to przeniesiecie się wspomnieniami do babcinych, tradycyjnych knedli – no więc warto 🫨

Oceń ten wpis
Składniki

CIASTO:

  • 250 g twarogu chudego/półtłustego
  • 110 g mąki (80g do ciasta, reszta do podsypania)
  • 1 jajko
  • 6 tabletek słodzika/inne słodzidło
  • szczyptę soli
  • szczyptę wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • łyżeczkę masła

    ŚLIWKI:

  • 250, albo i więcej, bo kto Wam broni g śliwek
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cynamonu

    DODATKOWO:

  • pół łyżeczki rozpuszczonego masła na wierzch
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce, wyłóż na posypany mąką blat.
  2. Uformuj wałek i za pomocą noża podziel go na równe części.
  3. Z ciasta uformuj kulki (dłonie możesz podsypać niewielką ilością mąki).
  4. Gotuj ok. 2/3 minuty od wypłynięcia.
  5. Śliwki pokrój na połówki i wyjmij pestki, podsmaż na maśle do przyrumienienia mieszając. Pod koniec dodaj cynamon.
  6. Leniwe podaj na skyrze, ze śliwkami i rozpuszczonym masłem.
Wskazówki
Makro

1 z 2 porcji:

  • E (energia): 523 kcal
  • B (białko): 43.9 g
  • T (tłuszcze): 10.6 g
  • W (węglowodany): 61 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.