Kofty z indyka z sosem miętowym

Podwójny apetyt na grilla odc.1 – KOFTY Z INDYKA ✨

Oceń ten wpis
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 spora łyżka kolendry w ziarnach
  • pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 2 spore ząbki czosnku
  • garść mięty
  • 1 mała cebula
  • pół pęczka pietruszki/ kolendry

    Sos jogurtowy z miętą:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majo
  • garść mięty
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, czosnek, pietruszkę i miętę drobno posiekaj. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
  2. W moździerzu rozgnieć kolendrę wraz z pieprzem oraz sporą szczyptą soli.
  3. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulką, czosnkiem, pietruszką, miętą i przyprawami.
  4. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuj z mięsa podłużne kotleciki i nabijaj na patyczki.
  5. Grilluj na rozgrzanym ruszcie do przyrumienienia z dwóch stron.
  6. Sos jogurtowy z miętą: jogurt wymieszaj z majonezem, posiekaną miętą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą soli.
  7. Kofty podaj z sosem miętowym.
Wskazówki

Zamiast pietruszki możesz użyć również kolendry 🙂

Makro

1 z 12 porcji:

  • E (energia): 71 kcal
  • B (białko): 7.7 g
  • T (tłuszcze): 3.6 g
  • W (węglowodany): 1.3 g
Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.