Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Taki barszczyk w lepszym wydaniu.
Do tego jest szybka, bardzo wyrazista i mega sycąca!
4.8/5 - (Ocen: 6)
DO PODANIA:
1. Buraki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Polej oliwą, dodaj rozmaryn i upiecz od folią aluminiową do miękkości (190 stopni, około godziny).
2. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Po upieczeniu i ostudzeniu buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Warzywa wsadź do wysokiego garnka i zalej wodą tak, by zakryła warzywa. Dodaj listki laurowe, kostkę rosołową/bulion i ziele angielskie.
4. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij listki i ziele. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodzik, gałkę muszkatołową i ocet. Zblenduj na gładki krem.
5. Dopraw do smaku. Podaj z kozim serem i gałązką rozmarynu.
NA PORCJĘ: