Zupa krem z buraka z kozim serem

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Taki barszczyk w lepszym wydaniu.

Do tego jest szybka, bardzo wyrazista i mega sycąca!

4.8/5 - (Ocen: 6)
Składniki
NA ZUPĘ:
  • buraki – 600g (6 sztuk)
  • ziemniaki – 400g (3 duże)
  • czosnek – 30g (6 ząbków)
  • oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
  • ocet – 20g (2 łyżki)
  • gałka muszkatołowa – 5g (1 łyżeczka)
  • ziele angielskie – 4g (4 sztuki)
  • rozmaryn – 10g (2 łodygi/2 łyżki)
  • liść laurowy – 3g (3 liście)
  • słodzik – 4 tabletki

DO PODANIA:

  • ser kozi – 200g
  • rozmaryn – 1 gałązka
Sposób przygotowania

1. Buraki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Polej oliwą, dodaj rozmaryn i upiecz od folią aluminiową do miękkości (190 stopni, około godziny).
2. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Po upieczeniu i ostudzeniu buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Warzywa wsadź do wysokiego garnka i zalej wodą tak, by zakryła warzywa. Dodaj listki laurowe, kostkę rosołową/bulion i ziele angielskie.
4. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij listki i ziele. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodzik, gałkę muszkatołową i ocet. Zblenduj na gładki krem.
5. Dopraw do smaku. Podaj z kozim serem i gałązką rozmarynu.

Wskazówki
  • Żeby skrócić czas przygotowania możesz użyć buraków gotowanych (znajdziesz je np. w Lidlu.
  • Jeśli używasz buraków gotowanych – zacznij od punktu 3.
  • Gdy zupa będzie zbyt gęsta dodaj wody i ponownie zblenduj.
Makro

NA PORCJĘ:

  • E (energia): 446 kcal
  • B (białko): 19.4 g
  • T (tłuszcze): 22.1 g
  • W (węglowodany): 49.3 g
4.8/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.